Scroll Top

ORTHOTICS

WHAT IS AN ORTHOSIS?

Det finns många olika typer av ortopediska hjälpmedel. Ortoser, skenor eller stödbandage är ofta namn som förknippas med detta. En ortos har som mål att ersätta eller återställa en förlorad funktion i en kroppsdel. Användning av en ortos kan vara relaterat till idrottsskador som exempelvis korsbandsskador eller akilles rupturer. En ortos kan också vara nödvändigt vid exempelvis tillståndet droppfot som kan uppstå efter en hjärnblödning.

En del patienter använder endast ortosen vid rehabilitering fram till kroppsdelen fått tillbaka sin funktion eller läkt. För andra kan det bli nödvändigt att använda ortosen en längre period eller hela livet, det beror helt på vilken skada det är.

Andra tillstånd som medför att patienter besöker ortopedtekniska kliniker är exempelvis artros, patellaluxation eller vid felställningar orsakade av pes valgus/varus. En del patienter med ryggmärgsskador, cerebral pares, multipel skleros, hjärnblödning, neuropati, myelomeningocele och diabetes kommer också för att få hjälp med diverse ortoser hos en ortopedteknisk klinik.

Det finns många olike typer av ortoser som ska passa olika kroppsdelar. Vi på Bahr Innovation hjälper kliniker och verkstäder med att 3d-printa färdiga ortoser eller produktionsmodeller till:

Knäankelfot ortoser

Knäortoser

Ankelortos i prepreg

Fotortoser

Specialtillverkade inlägg

Fingerortoser

Handortoser

Handledsortoser

Prepreg Orthosis in Carbon fiber from 3D print model

Ankelortos i prepreg

sv_SE